Page 15 - AFYONKARAHİSAR
P. 15
ATSO GÜNDEM; ”AFYONKARAHİSAR YUMURTA SEKTÖRÜNÜN DURUMU” İlimiz ekonomisinin can damarlarında birisi olan Yumurta sektörü ardada yaşanan krizler nedeniyle bitme noktasına geldi. Yaşanan sorunlarla ilgili sektör temsilcilerinden olan Afyonkarahisar Yumurta Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa ÇELİKTEN ‘e sektörün ilimiz özelindeki sorunlarını ve çözüm önerilerini sorduk. Çelikten ’in sorunlarla ilgili verdiği rapor aşağıdadır; Sorunlar: 1 -Kayıt dışı SALMA TAVUKÇULUĞUN giderek yaygınlaşması, “köy yumurtası”, “gerçek yumurta”, “doğal yumurta”, “horozlu yumurta”, “gezen tavuk yumurtası” gibi yumurta ve etiketleme tebliğine aykırı beyanlarla, hem de yüksek fiyatlarla rahatça pazarlanması haksız rekabet yaratmakta, işletmelerin etrafında biyogüvenlik riski, kanatlı sağlığı ve gıda güvenliği riske atılmaktadır. 2 -Yumurtada pazarlama ağının zayıflığı nedeni ile oluşan üretici/tüketici fiyat farkı ve olumsuz etkilenen tüketim, 3 -Üretim planlamasının yapılamaması, Birliklerin yetkisinin olmaması, Üretimin GTHB il müdürlüklerince kurulu kapasitenin Biyogüvenlik kanunu sağlayan üreticilere gerekirse üretim kısıtlaması getirmesi, 4 –KDV’nin düşürülememesi, Sektörde tüm alımlar fiyat artı KDV, satışlar KDV dâhil fiyatlar olduğu için, tüm alımlarda % 0 - % 1 oranı KDV yansımakta, fakat satış fiyatları % 8 KDV oranı ile çıkış yapılmaktadır. Bu ise , % 8 oranında direk maliyete etki etmekte olup, zaten dar boğazdan geçmekte olan sektörün sıkıntısını hat safhaya çıkarmakta olup bundan sonraki süreçte de sektörün sırtında çok önemli bir yük teşkil etmektedir 5 -Yumurtanın tüketiminin artırılmasına dönük ulusal bilimsel ve planlı kampanyaların yetersizliği, Kamu spotu, 6 -Salgın hastalıkların oluşturduğu ekonomik kayıplar ve ihbarı mecburi hastalıkların tarım sigortası kapsamı dışında tutulması, 7 -Üretim maliyetlerinin yüksekliği, damızlık, yem hammaddeleri, aşı ve ilaçta dışa bağımlılık 8 -Yetkisiz kişilerin gıdalara ve yumurtaya dönük kamuoyunda yarattığı olumsuz algı ve önü alınamayan bilgi kirliliği, 9 –Yumurtlama tarihinin oluşturduğu iç piyasa ve ihracat yapılacak ülkelerdeki farklı uygulamalar. Yumurtaların üzerine yazılacak Üretim Tarihi ve Son Tüketim Tarihi her ülkenin talebine göre farklı uygulanmakta olup (özellikle Kuzey IRAK ‘a Türkiye’den gönderilen ürünlerimiz 30 günlük olma zorunluluğu) fakat diğer ülkelerde 90 gün uygulanmaktadır. Bu durum ise, ihracat yaptığımız pazarlara satış olanaklarımızı kısıtlamaktadır. 10- Gümrük sorunları çifte vergilendirme, Son 2 yıldır ülkemizden sevk edilen yumurta ihracaatlarımız da, Kuzey Irak Peşmerge bölgesinde vergi alınmakta idi. 2016 yılında ise, Peşmerge bölgesinde alınan vergiye ek olarak Merkezi Hükümet de aldığı kararla vergiye tabi tutmuştur. Bu da talepkâr olan ihracatımızı baltalamıştır. Dengeli Beslenme İçin Yumurta Günlük 2000 kalorilik bir diyet baz alınarak yapılan hesaplamada: Büyük bir yumurta; 4.5 g yağ (günlük ihtiyacın %7.5’i), 1.5 g doymuş yağ (günlük ihtiyacın %8’i) ve 215 mg kolesterol (günlük miktarın %7’si) içerir. Bir Yumurta; %8 Vitamin B12 %3 Vitamin E %6 Vitamin D %6 Vitamin A %6 Folik Asit %10 Protein %2 Tiyomin %4 Vitamin B6 %8 Fosfor %15 Riboflavin %4 Çinko %4 Demir İçerir. Yumurta besin kalitesi açısından anne sütünden sonra 2. sıradadır 15